Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Ceauşescu – magnet pentru clienţii de la Hanul lui Ion
Florin Răchitan  - Luni, 6 Iunie 2011

O fotografie uriaşă, lipită pe peretele de lemn al unei terase din faţa legendarului local Hanul lui Ion, atrage privirile tuturor celor care circulă pe DN19 la intrarea în municipiul Satu Mare.

De pe tabloul înalt de un metru ne zâmbeşte un Ceauşescu tânăr, aşa cum îşi aminteşte de el generaţia care a studiat din manualele şcolare cu portretul „geniului Carpaţilor” pe coperta interioară.

 

Tabloul rămas moştenire dintr-un birou de activist de partid este ţinut acum la loc de cinste, în văzul tuturor, împodobit de jur împrejur cu hârtie creponată roşie.

 

„Am reuşit să salvez câteva portrete în zilele Revoluţiei sau ce-o fi fost aia, dar mulţi ani de zile nu am avut curajul să le pun pe pereţi, le-am ţinut ascunse în biroul meu. Abia anul trecut, când am construit terasa asta la marginea şoselei, mi-am făcut curaj şi l-am aşezat pe conducătorul nostru acolo unde îi este locul, să fie admirat de toţi cei care trec pe aici” – spune patronul restaurantului „Hanul lui Ion”, Ioan Fârtea, cel care a avut ideea năstruşnică de a valoriza astfel imaginea dictatorului.

 

Reacţiile clienţilor l-au surprins şi pe el însuşi. Şoferii văd de departe tabloul şi se opresc la câte-o cafea sau un suc, numai ca să admire portretul şi să depene amintiri împreună cu patronul localului. „99 oameni din 100 au amintiri frumoase din acele vremuri şi sunt nostalgici. Vorbesc foarte frumos despre Nicolae Ceauşescu şi îl plâng înapoi. Doar unii tineri, născuţi după 1990 mă întreabă cine-i ăla” – spune cu necaz Ioan Fârtea.

 

Întrebat de ce nu afişează portretul lui Băsescu sau al vreunui alt politician actual, patronul de la Hanul lui Ion, fost director de unitate la Gostatul din Vetiş, îşi schimbă tonul vocii într-unul mai sumbru. „Ar fi ca şi cum m-aş mândri cu poza unora cărora le rămâne moştenire o casă pusă la punct, pe care în câţiva ani reuşesc s-o dărâme şi s-o facă praf. Ăştia de acuma nu merită nici să fie pomeniţi” – se plânge Ioan Fârtea.

 

Totuşi, anii care au trecut nu l-au acrit pe întreprinzătorul care în urmă cu un deceniu avea unul dintre cele mai profitabile localuri din oraş. Dovadă este şiragul de drapele ale ţărilor Uniunii Europene care împodobesc micuţa terasă, deasupra portretului lui Ceauşescu.

 

„Vremurile acestea sunt cum sunt, dar măcar putem umbla în lume după pofta inimii. Eu mă bucur că pot să-mi întâmpin clienţii cu steagurile ţărilor lor. Aşa au ajuns fotografii cu terasa mea la multe familii sau chiar în ziare din Germania, Italia sau Franţa” – spune satisfăcut Ioan Fârtea.

6612 vizite
Distribuie pe